منشأ شکاف طبقاتی بین ثروتمند و فقیر
ارتباطات و اطلاعات در دنیای اقتصادی از طریق چهار دوره شکل گرفتهاند:
-
دوره انسانهای نخستین و شکارچیان
در این زمان تمامی ارزشها در طبیعت نهفته بودند. قبایل مختلف مردم از صبح تا شب به دنبال گلّه خود و شکار حیوانات دیگر بودند تا غذایی به دست آورند. اگر کسی میدانست که چگونه شکار کند و یا گلّه خود را به صحرا ببرد، برای زنده ماندنش کافی بود. اگر نمیدانست، حتماً از گرسنگی از بین میرفت. ریش سفید قبایل آنها، همان رییسجمهور کشورهای امروزی ما بودند با این تفاوت که هیچ سیاست و استراتژی نداشتند. آنها فقط یاد گرفته بودند که حیوانات را شکار کنند تا شیر و دیگر فرآوردهها را برایشان تأمین کنند و روزگار خود را در کارها بگذرانند. آنها راه و رسم این که چگونه با چند زن و فرزند کنار بیایند و زندگی خود را سپری کنند، بلد بودند. در آن زمانها، افراد طبقات مختلفی نداشتند و همگی جزء یک قشر بودند و شرایط کاملاً یکسانی داشتند.
-
دوره کشاورزی و زمینداری
دورهای بود که بیشتر مردم یاد گرفتند که چگونه از زمینهای بایر برای کاشت محصولات غذایی و خوراکی استفاده کنند. آن موقع زمینهای کشاورزی بسیار ارزش پیدا کردند به طوری که بسیاری از پادشاهان و امپراتورها به دنبال فتح سرزمینها بودند. مردم نیز در زمینهای کشاورزی خود کار میکردند و به نسبت کاشت و برداشت محصول خود به کشور خود مالیات میدادند. در آن روزها بود که بشر یاد گرفت چگونه زمینها و خانهها را خرید و فروش کند. فاصلههای طبقاتی نیز در همان زمان شکل گرفتند تا آنجا که مردم عادی پیاده راه میرفتند و پادشاهان و کدخدایان بر روی کالسکهها و اسبهای خود مینشستند. مردم عادی و رعیت چیزی نداشتند و هرچه بود، از آنِ پادشاهان و زمینداران بود. به همین ترتیب، دو طبقه متفاوت، مردم عادی و پادشاهان، در جوامع شکل گرفتند.
-
عنصر صنعت
در سال ۱۴۹۲، کریستوفر کلمب و دیگر پژوهشگران به دنبال منابع طبیعی و صنعتی رفتند. از همان زمان بود که بشر با تلفیق منابع طبیعی با یکدیگر، با صنعت آشنا شد. منابعی نظیر نفت، مس، قلع و پلاستیک کشف و باارزش شدند. به همین خاطر از ارزش دستآوردهای قدیمی مانند خانه و زمین و … کاسته شد. مثلاً هنری فورد اولین اتومبیل دنیا را ساخت و کار او باعث شد که گرایش بشر به ساخت ابزارهای مکانیکی بیشتر شود. در همین میان، طبقه سومی از افراد ظاهر شدند که تا مدتها قبل اصلاً وجود نداشتند. طبقه ثروتمند ، طبقه متوسط و طبقه فقیر.
-
عصر ارتباطات و اطلاعات
این عصر با اختراع کامپیوترهای دیجیتال آغاز شد. بشر یاد گرفت که از تکنولوژی نهایت استفاده را ببرد و در جهت تولید و مصرف محصولات گوناگون گام بردارد. هرچند قیمتها بیش از عصر دیگری افزایش پیدا کردند، اما زندگی بیشتر دغدغههای خود را از دست داد و بسیار آسانتر از قبل شده بود. نسبت به دوران قبل، همه چیز در دسترس بود و همه میتوانستند آن طور که دوست دارند زندگی کنند. به همین ترتیب گروه دیگری از افراد شکل گرفتند و طبقات اجتماعی به چهار دسته فقیر، متوسط، پولدار و طبقه ثروتمند تقسیمبندی شدند.
طبقه ثروتمند
امروز شاید طبقه ثروتمند جامعه همان ریشسفیدان و رعیتهای دوران اول اقتصادی بوده باشند. شاید آنها همان شکارچیان و انسانهای نخستینی بودهاند که امروز ثروتمند شدهاند. شما هم میتوانید یکی از آنها باشید. در حال حاضر با وجود فراگیر بودن اطلاعات، دیگر مهم نیست که چه کسی فقیر بوده و یا ثروتمند ، بلکه نکته قابل توجه این است که چگونه از اطلاعات خود استفاده کنیم.
شکاف میان طبقات اجتماعی
به طور همزمان، بسیاری از افراد هستند که به خاطر نداشتن آگاهی و اطلاعات در حال نابود شدن هستند. فرقی نمیکند که پولدار هستند یا فقیر. قبایل محلی متلاشی شدهاند و هر خانواده به تنهایی در گوشهای از شهر زندگی میکند. کشاورزان ورشکسته شدهاند، شرکتداران قادر نیستند حقوق کارگران خود را بپردازند و …
حتی در امریکا، ثروتمندترین کشور دنیا، میلیونها شهروند هستند که بدهیهای کلانی دارند و با مشکلات فقر و گرسنگی درگیرند. آنها خیلی تلاش میکنند تا خود را از وضعیتهای نامساعد کنونی نجات دهند، اما نمیتوانند. امروزه شکاف میان طبقات اجتماعی، اختلاف میان سطح اطلاعات آنهاست. هرچند دسترسی به اطلاعات خیلی آسان و راحت است، اما مردم نمیدانند که چرا و چگونه باید سطح آگاهی خود را افزایش دهند. در دنیای کنونی برای پولدار شدن لازم نیست که به آن سوی مرزها سفر کنیم و یا در کشورهای بیگانه سخت کار کنیم. فقط کافی است که بدانیم با آن چه که داریم، چه کاری انجام دهیم تا به موفقیت برسیم.
نوشته منشأ شکاف طبقاتی بین ثروتمند و فقیر اولین بار در کلینیک توسعه فردی ستکا (سپید) پدیدار شد.
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.