حاضران در عربنت در تقلا با تغییرات اکوسیستمی، و با نگاهی به آینده
می توانید گزارش های کنفرانس سه روزه عرب نت را از زبان حمیدرضا احمدی اینجا بخوانید .
این مطلب ترجمه مقاله Wamda می باشد.
طی سه روز، از سوم تا پنجم ژوئن، بیش از ۱۱۰ سخنران و ۹۰ شریک تجاری و حامی در هتل آتلانتیس دوبی گردهم آمدند تا در اجلاس عربنت دیجیتال ۲۰۱۴ شرکت کنند، رویدادی که برای دومین بار در دوبی و برای پنجمین بار در منطقه ی عربنشین سازماندهی میشود.
عمر کریستیدیس، موسس و مدیرعامل عربنت گفت که بخش فناوری شاهد رشد فوقالعاده ای است، و دلیل اصلی آن کاهش هزینههای IT است، که باعث افزایش چشمگیر استارتاپها و محصولات و خدماتی است که ارائه میدهند. تجلی این امر را میتوان در ۳۴ استارتاپی که در بخش نمایشگاه دیجیتال این رویداد شرکت کردند مشاهده کرد، عدد بزرگی که در مقایسه با سالهای گذشته قابل توجه است.
افزایش تراکنشهای تجارت الکترونیک
بر اساس گزارش آرامکس، سال ۲۰۱۲ شاهد رشد فزاینده ای در این بخش بود، جایی که تجارت الکترونیک ۱۵۰ درصد رشد داشت. اگرچه در ۲۰۱۳ این نرخ کاهش یافت و به ۱۰۰ درصد رسید.
اید کمال، مدیر عملیاتی آرامکس گفت که کاهش در این نرخ را میتوان به موانع زیادی نسبت داد. نخست اینکه هنوز تعداد تاجران محلی محدود است. او افزود «ما نمی توانیم صنعت تجارت الکترونیک را با تنها ۵، ۱۰ و یا ۲۰ شرکت بسازیم. ما به صدها تاجر آنلاین در منطقه نیاز داریم و باید آنها را ترویج دهیم. باید برای رشد و فروش تجارت الکترونیک یک فرآیند بسیار ساده مهیا کنیم.»
مانع دوم اتکای زیاد به مکانیزم پول نقد هنگام تحویل است. وی میافزاید که این متد پرداخت مشکلات لوجیستیکی زیادی را باعث میشود، موجب تاخیر در پرداختها شده، و هزینههای اضافی را به تاجران تحمیل میکند، و با تاکید به این که این روش غیر قابل صرف نظر کردن است، ولی «باید روی راه حلی برای مشکلاتی که ایجاد میکند فکر شود.»
حمایت بیشتر برای کارآفرینها – دولتی و غیره
نورا الکعبی، مدیرعامل twofour54 و عضو شورای ملی فدرال امارات، خاطر نشان کرد که شرکتهای کوچک و متوسط نقش مهمی را در امارات متحده ی عربی بازی میکنند و باعث رشد اقتصادی و اجتماعی این کشور میشوند.
او اشاره کرد که این شرکتها ۹۰ درصد نیروی کار کشور را تحت استخدام خود دارند. وی همچنین تاکید کرد که استارتاپهای موجود در منطقه با چالشهای زیادی مواجه هستند، به ویژه در زمینه ی مربیگری، آموزش، حمایت مالی، و استعدادها، به علاوه این حقیقت که کارآفرینان عرب فاقد روحیه ی ریسک پذیری بوده و از شکست بسیار واهمه دارند.
شاید مهمترن نکته ای که الکعبی به آن اشاره دارد حمایت دولت امارات از کارافرینان و صدور ویزاهای جدید کار است که به آنها اجازه میدهد تا در منطقه بدون نیاز به اجاره ی دفتر فعالیت کنند. در حال حاضر twofour54 در حال صدور ویزا برای کسانی است که در بخش خلاق فعالیت کرده و مدیا سیتی دوبی نیز ویزاهای تخفیف داری را برای کسانی که در پارک فناوری In5 فعالیت میکنند صادر میکند. اگرچه الکعبی اطلاعات زیادی را در مورد زمان شروع به کار یا هزینه ی این ویزاها فاش نکرد، ولی انتظار میرود که به استارتاپها کمک کند تا موانع پیش روی خود را برای تثبیت شدن در امارات متحده ی عربی از سر راه برداند.
علاوه بر حمایتهای دولتی، بسیاری از برنامههای مشهور مانند Flat6Labs و Oasis500 در حال گسترش و ورود به منطقه، از جمله امارات و عربستان سعودی هستند. دیگر برنامههای پشتیبانی محلی، مانند Turn8 و MENA Apps نیز در حال گسترش هستند. همچنین عربنت با مشارکت دهی اسکار نپرز، موسس Rockstart در این اجلاس، در حالی که یک تیشرت با شعار موسسه ی خودش («ما استارتاپها را دوست داریم») روی آن به زبان عربی نوشته شده بود، علاقه ی بین الملل به کارآفرینی در منطقه را برجسته ساخت.
وی گفت «ما نوآوری را در این منطقه میبینیم و انرژی زیادی را احساس میکنیم. میخواهیم کمک کنیم. و میخواهیم گسترش خود به آسیا و آمریکای لاتین را از منطقه ی عرب شروع کنیم.»
تغییر در زمنیه ی سرمایههای خطرپذیر
علاوه بر افزایش تعداد پارکهای علم و فناوری و شتاب دهندهها، تغییر در سرمایههای خطرپذیر نیز بازتاب دهنده ی تغییر در اکوسیستم است. کریستیدیس تاکید کرد که «این رویداد به هنگام یک نقطه ی عطف در دورنمای سرمایههای خطرپذیر صورت میپذیرد، زیرا که شاهد تغییر و گذار از سرمایههای کوچک (کمتر از ۲۰ میلیون دلار) و معاملات کوچک (بین ۵۰۰۰۰۰ تا ۱٫۵ میلیون دلار) به سرمایههای بزرگتر (۴۰ تا ۶۰ میلیون دلار) و معاملات بزرگتر (یک تا ۳ میلیون دلار) بوده ایم. طی دوازده ماه گذشته ارزش سرمایههای موجود سه تا چهار برابر شده است.
ولید حنا، شریک مدیریتی Middle East Venture Partners نیز روی این تغییرات جاری در VCها تاکید کرد، و اشاره داشت که اکثریت کارآفرینها شرکت خود را بهتر از سرمایه گذاران میشناسند و تنها نیازمند پول هستند. او اشاره کرد که از ۲۰ استارتاپی که حمایت کرد، تنها ۳ تای آنها شکست خوردند.
عرب نت همچنان یکی از مهمترین گردهماییهای فناوری در منطقه است، که به طور یکسان برای کارآفرینان و سرمایه گذاران اهمیت دارد، و به طور قطع در رشد آتی اکوسیستم منطقه نقش مهمی خواهد داشت.
می توانید گزارش های کنفرانس سه روزه عرب نت را از زبان حمیدرضا احمدی اینجا بخوانید .