Take a fresh look at your lifestyle.

آقایی کنیا، چین و هند در بازار جهانی چای

390


آقایی کنیا، چین و هند در بازار جهانی چای

گفته می‌شود حدود ۵هزار سال قبل وقتی امپراتور چین (شن‌نونگ) با یک فنجان آب داغ در دست به همراه تعدادی از همراهان روی تپه‌ای ایستاده بود، باد ملایمی وزید و چند برگ چای داخل فنجانش افتاد. همین اتفاق، آب ساده و بی‌طعم را متحول کرد؛ نخستین فنجان چای در دستان امپراتور بود. چای پرطرفدارترین نوشیدنی دنیا بین تمام رقبا از جمله قهوه، شکلات، آبمیوه‌ها و… است.

نوشیدن چای در چین و ژاپن مراسم ویژه‌ و سنتی دارد که برای قرن‌ها و شاید هزاره‌ها ادامه یافته است. تهیه، دم‌کردن و مصرف این نوشیدنی در این کشورها براساس شرایط مختلف زمانی و مکانی با آداب و رسوب مختلفی همراه است. به‌صورت سنتی چای براساس درجه و دوره تخمیر شدن (اکسیداسیون) برگ‌ها، به گروه‌هایی طبقه‌بندی می‌شوند از جمله سفید، سبز، قرمز یا سیاه، اولانگ، پوئر، زرد، کوکیجا، ژنمایکا و چای گل.

ایرانی‌ها پنجمین نوشندگان چای در جهان

براساس آمار سال ۲۰۱۴ کشور ترکیه با مصرف سرانه ۷/۵ کیلوگرم چای در سال برای هر نفر بالاترین آمار مصرف را در جهان به خود اختصاص داده، این کشور سالانه بیش از ۲۰۰هزار تن چای تولید می‌کند که بیش از ۱۲۰هزار تن آن مصرف داخلی دارد. در رده‌های بعدی مصرف چای، مراکش با مصرف ۴/۳کیلوگرم، ایرلند و انگلستان با سرانه مصرف ۲/۵ کیلوگرم و ایران با ۱/۵کیلوگرم برای هر نفر در سال قهرمانان چای‌نوشی در دنیا هستند.

در این کشورها چای نخستین گزینه پذیرایی از مهمان است. بخش قابل توجه چای که خارج از شرق آسیا نوشیده می‌شود از مزارع شیب‌دار بسیار بزرگ در کشورهای چین، هند و سریلانکا به دست می‌آید. برخلاف این کشت و کار‌های عظیم چای، باغ‌‌های کوچک دولتی هم به‌ویژه در چین وجود دارند که از آنها نوع ویژه‌ای چای دارای استانداردهایی خاص تهیه می‌شود که بسیار گران‌قیمت‌ هستند و مشتریان اختصاصی از طبقه ثروتمند دارند.

آمار و ارقام تولید چای در جهان

در سال ۲۰۰۳ تولید سالانه چای در دنیا ۳/۲۱میلیون تن بود. این آمار در سال ۲۰۱۰ با ۴۰درصد افزایش به بیش از ۴/۵۲میلیون تن رسید. در سال ۲۰۱۳ عملکرد تولید باز هم افزایش نشان داد و به بیش از ۵/۳۴ میلیون تن بالغ شد. براساس یافته‌های کمیته بین‌المللی چای، بازار صادرات چای ضعیف به نظر می‌رسد.

میانگین قیمت هر کیلوگرم چای حدود ۲/۴۰دلار در سال ۲۰۱۵ گزارش شده که نسبت به قیمت ۲/۶۵دلاری در سال ۲۰۱۲ با کاهش رو‌به‌رو بوده، اگرچه میزان تولید جهانی در سال ۲۰۱۵ حدود ۲/۵میلیون تن تخمین زده می‌شود اما مصرف داخلی در کشورهای تولیدکننده بزرگ تنها ۷۵۱میلیون تن چای یا ۳۴درصد کل تولید را برای عرضه در بازار بین‌المللی در دسترس قرار داد.

در سال ۲۰۰۶ حدود ۴۳درصد برداشت چای به‌صورت متوسط صادر می‌شد. بنا به آمار سازمان خوار بار جهانی (فائو) چین با تولید حدود ۲/۲میلیون تن رتبه اول را در جهان به خود اختصاص داد، رشد آمار تولید چای در این کشور چشمگیر است، به‌گونه‌ای که بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میانگین تولید، رشد بیش از ۵۰درصد را تجربه کرد. صادرات چای چین در سال ۲۰۱۵میلادی با بیش از ۱/۲میلیارد دلار درآمدزایی برای این کشور همراه بوده به‌گونه‌ای که مسئولان چینی دیگر قصد ندارند با کشورهایی مانند ویتنام که وزنه کوچکی در بازار چای به شمار می‌رود، رقابت کنند.

هند (یک‌میلیون و ۲۰۰هزار تن تولید)، کنیا (۴۳۲هزار تن) و سریلانکا (۳۴۰هزار تن) از دیگر تولیدکنندگان بزرگ چای دنیا هستند. از دیدگاه صادرات جایگاه این کشورها تغییر می‌کند؛ در سال ۲۰۱۵ بزرگ‌ترین صادرکننده چای کنیا بود که حدود ۲۵درصد بازار جهانی چای را در دست داشت، چین ۱۸درصد و سریلانکا با ۱۷درصد در پله‌های بعدی صادرت عمده چای قرار گرفتند.

سریلانکا با قیمت متوسط (میانگین سه ساله) ۴/۶۶دلار برای هر کیلوگرم، گران‌ترین چای را در بین تولیدکنندگان عمده در اختیار دارد. پس از آن چای چینی با قیمت ۳/۸۶، هند ۳/۲۶ و کنیا ۲/۶۷دلار برای هر کیلوگرم در رتبه‌های بعدی ارزش قیمتی قرار می‌گیرند. بزرگ‌ترین واردکننده چای براساس آمار وزنی، روسیه، انگلستان، پاکستان و ایالات متحده آمریکا هستند.

از دیدگاه عرضه و تقاضا، در مقیاس جهانی، تقاضا برای چای بیش از عرضه آن است و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند به خاطر تغییرات الگوهای هواشناسی که به دلیل پدیده گرم‌تر شدن اقلیم زمین رخ داده و در سال‌های آینده هم ادامه می‌یابد یا حتی تشدید می‌شود، تولید هندوستان که از بازیگران عمده بازار چای است با کاهش مواجه شود و برخی از تخمین‌های بدبینانه‌تر از تبدیل هند به واردکننده خالص چای حکایت می‌کنند. بنابراین بازار چای یک فرصت خوب برای سرمایه‌گذاری و ورود کشورهای دیگر از جمله ایران خواهد بود.

فرصت سرمایه گذاری

نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.