نقش زنان کارآفرین و تعاونگر در توسعه پایدار اقتصادی – اجتماعی
تحقیقات به وضوح نقش فعالیت های زنان در بخش های مختلف و اهمیت حضور آنها را روشن ساخت.
بانک جهانی، زنان دربردارندة ۵۰% نیروی کار کشاورزی در جهان هستند که در برخی کشورها این میزان حتی به ۷۰ درصد میرسد اما به دلایل فرهنگی، زنان همواره دسترسی کمتری به منابع داشته و کمترین بهره را از خدمات ارائه شده بردهاند. تجارب جهانی نشان داده است که زنان نسبت به مردان از نظر خود اشتغالی رشد سریعتری دارند.
به هر روی، صحبت از نقش زنان در فرآیند توسعه و استفاده از توان بالقوة آنها در تحقق برنامهها، ضرورت توانمندسازی آنها را مطرح میسازد. از جمله اصول توانمندسازی میتوان به رفاه مادی، آگاهی و مشارکت اشاره کرد. هرچه میزان قدرت انتخاب افراد بیشتر باشد، کنترل بیشتری بر زندگی خود خواهند داشت. در کل، یکی از مهمترین روشهای مبارزه با فقر، توانمندسازی افراد است؛ سازمانهایی مانند تعاونیها توانمندی زنان را جهت انتخاب آگاهانهتر افزایش میدهند و از میزان آسیبپذیری آنها میکاهند. افزایش مشارکت در فعالیتهای جمعی با عضویت و فعالیت در شرکتهای تعاونی، زنان را تبدیل به افرادی فعال و اجتماعی می نماید. مهمترین هدف تشکیل انواع تعاونیها در روستاها و شهرها، اشتغالزایی زنان و افزایش حضور آنان در فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی است که این امر باعث بهوجود آمدن روحیة خودباوری در میان آنان می گردد. تعاونیها برای کارآمد بودن باید بتوانند در اعضای خود تغییرات مثبت ایجاد نمایند. زنان عضو این نهادها، برای توسعه و پیشرفت خود، نیاز به بهرهگیری از این نهادها دارند.
تعاونی بهترین سازوکار مشارکت مردمی در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی محسوب میشود که توانایی ایجاد اشتغال و معیشت پایدار برای اقشار آسیبپذیر و کم درآمد را دارد. تعاونیها میتوانند منشأ کارآفرینی و توسعة آن باشند و با افزایش اشتغالزایی و بهبود وضعیت اقتصادی اعضای خود، گام مؤثری در راستای توسعة بردارند.
از دیگر ویژگیهای مطلوب این تشکلها ارتقای سطح دانش و مهارت اعضا، تقویت روحیة گروهی، تأمین نیازهای معیشتی، شناخت فناوریهای جدید، بهروز شدن دانش اعضا، بالا بردن بهرهوری و کارایی، فراهم کردن امکانات و مواد اولیه تولید و در نهایت اشتغالزایی و افزایش تولید میباشد.
تعاونی های مربوط به زنان به شرکت تعاونیای اطلاق میشود که حداقل ۵۰ درصد اعضای آن را زنان تشکیل دهند. این تعاونیها میتوانند نقش مهمی در تقویت بهرهمندی زنان از حقوق خود و همچنین مشارکت در فرآیند توسعه بازی کنند. هم چنین تعاونیها به توسعة پیوندهای اجتماعی کمک میکنند؛ پیوندهایی که به ویژه برای زنان، که اغلب احساس جداماندن از بقیة جامعه را دارند، بسیار مهم است . با گسترش روزافزون تعاونیها و نقش اساسی آنها در برقراری عدالت اجتماعی و توانمندسازی اجتماعی و نیز بهبود وضعیت اقتصادی،نیاز است تا نگاه عمیق تر و کاربردی تر به این مقوله پر اهمیت داشته باشیم.
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.